Zastosowanie spiruliny w codziennej diecie pozwala zachować żelazne zdrowie, witalność i piękny wygląd – spirulina zawiera szereg cennych dla ludzkiego organizmu składników. Jakie korzyści wynikają z włączenia jej do swojej diety?
CZYM JEST SPIRULINA?
Spirulina to naturalne sproszkowane algi (sinica) Jest niezwykle bogata w białko oraz stanowi cenne źródło antyoksydantów, witamin i wielu innych składników odżywczych.
Pozyskiwanie w odpowiedni sposób, z niezanieczyszczonych obszarów wodnych, algi należą do najsilniejszych znanych nam źródeł substancji odżywczych. Składają się głównie z białka i aminokwasów, a wysoka zawartość żelaza sprawia, że są szczególnie polecane w diecie wegetarian. Są również potężnym wsparcie w okresie rekonwalescencji po przebytych operacjach, przy anemii, w trakcie ciąży i karmienia – zawsze wtedy, gdy układ odpornościowy potrzebuje dodatkowego boostera.
Algi to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów na naszej planecie.
Tak silna koncentracja białka i witamin w spirulinie sprawia, że spirulinę słusznie nazywa się najbardziej odżywczym pokarmem na ziemi. Spirulina zawiera m.in.:
- Białko. Spirulina uważana jest za kompletne źródło wysokiej jakości białka.
- Witamina B1 – zwana również tiaminą, jest niezbędna do trawienia tłuszczy i białek w organizmie. Stosowana w celu zwiększenia poziomu energii, poprawia wzrok funkcje mózgu i wspiera pracę całego układu nerwowego.
- Żelazo – spirulina stanowi cenne źródło wysoko przyswajalnej formy żelaza – jest jego najlepszym roślinnym źródłem. Z tego względu powinna na stałe znaleźć się w codziennej diecie wegetarian i wegan, oraz osób zmagających się z anemią.
- Wapń – spirulina jest niezwykle bogata w wapń, zawiera go ponad 26 razy więcej niż krowie mleko!
- Pozostałe cenne składniki – spirulina jest świetnym źródłem wielu innych składników odżywczych, między innymi: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (nikotynamid), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy), witamina C, witamina D, witamina A i witamina E. Jest również źródłem potasu, wapnia, chromu, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, selenu, sodu i cynku.
Skład spiruliny to ok. 65% białka i aminokwasów, w tym niezbędny kwas tłuszczowy kwas gamma linolenowy (GLA), wykazujący silne właściwości przeciwzapalne.
ZASTOSOWANIE SPIRULINY
Dzięki niezwykle bogatemu składowi zastosowanie spiruliny i jej korzystny wpływ na zdrowie nie da się przecenić. Poniżej wymieniamy tylko niewielką część korzyści wynikających z włączenia spiruliny do codziennego menu.
SPIRULINA OBNIŻA POZIOM CUKRU WE KRWI
Spirulina może być szczególnie pomocna w równoważeniu poziomu cukru we krwi. Nie tylko obniża poziom cukru we krwi, ale również zmniejsza poziom HbA1c, który jest długoterminowym markerem poziomu cukru we krwi.
BOGACTWO ANTYOKSYDANTÓW
Spirulina zawiera m.in. fotocianinę, antyoksydanty (przeciwutleniacze) o silnym działaniu przeciwzapalnym.
Antyoksydanty to substancje, których zadaniem jest chronić nasze komórki przed uszkodzeniami. Wiele lat badań nad tym tematem sprawia, że dziś już rozumiemy jak wielkie znaczenie ma przyjmowanie wystarczającej ilości antyoksydantów z naturalnych źródeł, a spirulina jest ich świetnym przykładem.
WSPARCIE W ALERGII
Spirulina może być bardzo pomocna u osób borykających się z różnego rodzaju alergiami – silnie zmniejsza stan zapalny, zmniejszając uciążliwe objawy, takie jak zatkany nos, świąd itd.
DZIAŁANIE ANTYTOKSYCZNE
Spirulina pomaga usunąć metale ciężkie z organizmu, wiąże się z metalami ciężkimi i pomaga w ich skutecznej eliminacji.
Bogata zawartość chlorofilu wspiera usuwanie toksyn i wzmacnia układ odpornościowy.
POPRAWIA SIŁĘ MIĘŚNI I WYTRZYMAŁOŚĆ
Spirulina zwiększa spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń, wspiera przyrost masy mięśniowej i poprawia siłę mięśni.
DZIAŁANIE NA URODĘ
Bogata zawartość antyoksydantów, witamin i minerałów wywiera również niezwykle korzystny wpływ na urodę – szybko poprawia stan cery, włosów i paznokci.
JAK WŁĄCZYĆ SPIRULINĘ DO CODZIENNEJ DIETY?
Zastosowanie spiruliny wykazuje mnóstwo korzyści, dlatego w trosce o zdrowie warto włączyć ją do codziennej diety.
Wybierając odpowiedni produkt pamiętajmy, aby sięgać wyłącznie po organiczną spirulinę, pozyskiwaną z pewnych źródeł, a tym samym wolną od jakichkolwiek zanieczyszczeń.
Spirulinę można przyjmować zarówno bezpośrednio – mieszając ją z wodą i wypijając, jednak z uwagi na jej intensywny smak i zapach, wiele osób woli przyjmować ją w postaci suplementu. Przyjmujemy ją zawsze zgodnie z opisem na etykiecie producenta.
Pamiętajmy, że szczególnie korzystnie jest przyjmować spirulinę razem z kwasami Omega 3 – to skuteczny duet w walce z bólami stawów i wszelkimi innymi rodzajami przewlekłych stanów zapalnych.
Zastosowanie spiruliny ma jednak również pewne przeciwwskazania: osoby z fenyloketonurią, osoby przyjmujące silne leki, z chorobami autoimmunologicznymi, a także w okresie ciąży i karmienia piersią – w każdym z tych przypadków należy skonsultować się z lekarzem zanim zaczniemy suplementować spirulinę.