Przetłuszczające się włosy potrafią spędzać sen z powiek – to problem nie tylko natury estetycznej, ale i dermatologicznej. Jak uporać się z nadmiernym łojotokiem?
POWSZECHNY PROBLEM: PRZETŁUSZCZAJĄCE SIĘ WŁOSY
Włosy mogą bardzo szybko tracić świeżość i już w kilka godzin po umyciu ulegać przetłuszczeniu, układając się w nieestetycznie posklejane pasma. To powszechna dolegliwość – nadmiernie przetłuszczające się włosy dotyczą ponad 50% kobiet!
Bezpośrednia przyczyna nadmiernego łojotoku to zbyt intensywna praca gruczołów łojowych, mieszczących się na skórze głowy. Często lubi iść w patrze z trądzikiem – przetłuszczające się włosy to problem niemal wszystkich nastolatków.
Poza wpływem hormonów, na kondycję naszych włosów oddziałuje szereg innych czynników, wśród których wyróżnia się m.in. nawyki pielęgnacyjne, wpływ środowiska i dieta.
Dobra wiadomość jest taka, że istnieje wiele naturalnych, sprawdzonych sposobów walki z nadmiernym łojotokiem, które skutecznie przeciwdziałają przetłuszczaniu się włosów i pozwolą dłużej cieszyć się ich świeżym, pięknym wyglądem.
PIELĘGNACJA PRZETŁUSZCZAJĄCYCH SIĘ WŁOSÓW
Przetłuszczające się włosy to włosy wymagające – konieczna jest uważna, wyważona pielęgnacja, począwszy od techniki mycia włosów, po wybór odpowiednich kosmetyków i regularne stosowanie naturalnych metod pielęgnacji.
JAK PRAWIDŁOWO MYĆ WŁOSY?
Sposób, w jaki myjemy włosy, jest nie tylko istotny w walce z nadmiernym łojotokiem, ale i ma ogromne znaczenie dla ogólnej kondycji i zdrowia włosów.
- W trakcie mycia włosów nigdy nie należy wylewać szamponu bezpośrednio na głowę – zamiast tego, lepiej nałożyć porcję szamponu do małego pojemnika (lub na złożoną w łódeczkę dłoń) i rozrobić go z odrobiną wody.
- Zamiast wytwarzać na swojej głowie górę piany, jak ma to miejsce w reklamach, umyj włosy dwa razy – przy czym za pierwszym razem twoje włosy mogą wcale się nie pienić, i właśnie tak ma być! Dwukrotne mycie ma podstawowe znaczenie przy tłustych, skłonnych do nadmiernego łojotoku włosach.
- Zanim nałożysz na włosy odżywkę bardzo starannie spłucz włosy z wszelkich pozostałości szamponu! Niedomywanie włosów bywa częstą przyczyną problemów z włosami – może zaburzać pracę gruczołów łojowych, powodując łojotok, wywołuje podrażnienia, świąd skóry głowy i łupież.
- Przed nałożeniem odżywki delikatnie osusz włosy ręcznikiem, który wchłonie nadmiar wody.
- Nie nakładaj odżywki na skórę głowy – chyba, że jest do tego celu przeznaczona – nałożenie kosmetyku w tym miejscu spowoduje szybkie przetłuszczenie się włosów i oklapnięty wygląd fryzury.
- Nigdy nie myj głowy zbyt gorącą wodą, najlepsza dla włosów jest woda letnia i chłodna – zimno domyka łuski włosa i nada im piękny blask.
- Regularnie stosuj naturalne sposoby pielęgnacji – na zakończenie mycia włosów każdorazowo spłucz je naturalną, ziołową płukanką, która zahamuje ich przetłuszczanie się, odświeży je i wzmocni.
Inne ważne zasady pielęgnacji przetłuszczających się włosów:
- Unikaj długotrwałego szczotkowania włosów – taka praktyka pobudza gruczoły łojowe do zwiększonej aktywności.
- Zwróć uwagę na skład produktów do pielęgnacji włosów – przetłuszczające się włosy „lubią” produkty ziołowe, z dodatkiem pokrzywy, czarnej rzepy itd.
- Unikaj odżywek bez spłukiwania, kosmetyków z olejkami i innych obciążających włosy produktów pielęgnacyjnych.
NATURALNE SPOSOBY PIELĘGNACJI WŁOSÓW TŁUSTYCH
Szczególnie korzystny zabieg w pielęgnacji skłonnych do przetłuszczania się włosów to ziołowa płukanka, stosowana każdorazowo po myciu włosów.
Spłukiwanie włosów wywarem z ziół nie tylko zmniejsza nadaktywność gruczołów łojowych i skutecznie hamuje przetłuszczanie się włosów, to także bomba cennych substancji aktywnych, które znakomicie wpływają na wygląd włosów.
Regularne stosowanie płukanek przyspiesza porost włosów, wzmacnia je i regeneruje, zapewnia włosom długotrwałą świeżość i piękny, zdrowy wygląd!
ZIOŁOWA PŁUKANKA DO WŁOSÓW
Najlepsze zioła ograniczające nadmierny łojotok, doskonałe na przetłuszczające się włosy.
- Tymianek
- Podbiał
- Korzeń łopianu
- Kłącze tataraku
Zioła te skutecznie regulują ilość wydzielanego łoju i skutecznie przedłużają świeżość włosów. Ponadto działają ściągająco i przeciwzapalnie, łagodzą wszelkie podrażnienia, likwidują świąd skóry głowy i łupież.
Zmieszane ze sobą w równych proporcjach zioła umieszczamy w dużym garnku i zalewamy odpowiednią ilością wrzątku, w proporcji 2 łyżki ziół na 1 l wody. Przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Przecedzamy zioła na gęstym sicie i spłukujemy włosy naparem, po wcześniejszym umyciu włosów szamponem.
PŁUKANKA DO WŁOSÓW Z OCTEM JABŁKOWYM
Ocet jabłkowy doskonale sprawdza się w pielęgnacji tłustych włosów – zapewnia im wielogodzinną świeżość i wspaniały połysk! To doskonały sposób na pielęgnację każdego typu włosów, nie tylko tłustych – jednakże w przypadku włosów bardzo suchych, warto zabezpieczyć końcówki olejkiem – ocet może bowiem wysuszać.
Płukanka z octem przywraca prawidłowe, lekko kwaśne pH skóry głowy, hamuje wydzielanie łoju skórnego, zwalcza łupież oraz nadaje włosom piękny i zdrowy blask.
- 1-2 łyżki ekologicznego octu jabłkowego
- 2 szklanki wody
Podane składniki łączymy i otrzymanym płynem spłukujemy włosy, starannie rozprowadzając go na skórze głowy.
PŁUKANKA CYTRYNOWA
Banalna w przygotowaniu płukanka, która nie tylko poprawi kondycję włosów i ograniczy stopień ich przetłuszczania się, ale i delikatnie je rozjaśni – dlatego polecana jest raczej dla blondynek. Ponadto płukanka dba o prawidłowe pH skóry głowy, skutecznie przeciwdziała łupieżowi.
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/2 l wody
Sok z cytryny mieszamy z wodą i otrzymaną płukanką płuczemy włosy po ich umyciu.
PRZETŁUSZCZANIE SIĘ WŁOSÓW A DIETA
Sposób odżywiania się również wywiera niebagatelny wpływ na kondycję naszych włosów. Jeśli mają one tendencje do przetłuszczania się, warto sięgać po produkty bogate w cynk oraz witaminy z grupy B.
Odnajdziemy je przede wszystkim w produktach zbożowych, w roślinach strączkowych, a także w niektórych warzywach, owocach morza i rybach oraz w pełnoziarnistym pieczywie, wątróbce i w jajkach. Niepolecana za to jest żywność bogata w cukier oraz duża ilość czerwonego mięsa.