Niedobór witaminy B12 wywiera duży wpływ na metabolizm człowieka i może powodować wiele groźnych skutków zdrowotnych.
JAK NIEDOBÓR WITAMINY b12 WPŁYWA NA METABOLIZM?
Większość witamin pełni jedną podstawową funkcję: ułatwia reakcje metaboliczne niezbędne do wykorzystania białek, tłuszczów i węglowodanów. Jednak witaminy, choć należą do tej samej grupy, mają różne właściwości i funkcje.
Ludzie potrzebują witamin przez cały czas i na wszystkich etapach życia. W tym przypadku witamina B12 przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
ZNACZENIE WITAMIN
Witaminy są organicznymi mikroelementami, bez wartości energetycznej. Są one potrzebne w bardzo małych ilościach i muszą być dostarczane z dietą, w celu zachowania zdrowia.
Ludzie potrzebują witamin przez cały czas i na wszystkich etapach życia. Niedobory lub braki witamin powodują określone zaburzenia i patologie. Zapotrzebowanie wzrasta również w okresach szczególnych, takich jak wzrost, ciąża, laktacja i choroba. Zapotrzebowanie na witaminy różni się jednak także w przypadku osób starszych lub stosujących ścisłą dietę wegańską, lub makrobiotyczną.
ZNACZENIE WITAMINY B12 W METABOLIZMIE
Metabolizm to zespół reakcji fizycznych i chemicznych zachodzących w organizmie, dzięki którym istoty żywe mogą realizować swoje funkcje życiowe, takie jak oddychanie, krążenie i praca fizyczna.
Przekształcanie pożywienia w energię i tworzenie nowych składników, takich jak hormony i enzymy, to część procesów metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka. Procesy te umożliwiają wytwarzanie i regulowanie energii pozyskiwanej ze składników odżywczych zawartych w pożywieniu.
W tym właśnie miejscu witamina B12 odgrywa istotną rolę w organizmie i przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Inne funkcje witaminy B12:
- Jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych krwinek.
- Bierze udział w syntezie DNA i białek.
- Bierze udział w tworzeniu tkanek, a także w ich regeneracji.
- Pełni ważną rolę w różnych funkcjach układu nerwowego.
NIEDOBÓR WITAMINY B12. SKUTKI
Większość ludzi otrzymuje wystarczającą ilość witaminy B12 ze zrównoważonej diety. Jednak starsi dorośli, wegetarianie i osoby z zaburzeniami, które wpływają na ich zdolność do wchłaniania tej witaminy z pożywienia, mogą mieć jej niedobór, co może powodować następujące skutki zdrowotne:
- Depresja i zaburzenia nastroju.
- Choroby układu krążenia i naczyniowo-mózgowego.
- Niedokrwistość.
- Problemy trawienne
- Mrowienie w kończynach.
- Problemy z pamięcią lub dezorientacja.
- Zmęczenie, brak energii i wahania nastroju.
- Bladość lub zżółcenie skóry.
- Ból w klatce piersiowej lub duszności.
- Zawroty głowy i problemy z utrzymaniem równowagi.
U dzieci niedobór witaminy B12 powoduje zahamowanie wzrostu i rozwoju, problemy z poruszaniem się i niedokrwistość megaloblastyczną.
DIETA TO PODSTAWA!
Ludzie są żywieniowo zależni od świata zewnętrznego, który dostarcza nam potrzebnej energii. Dlatego żywność dostarcza nam witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i innych składników, które są korzystne dla naszego zdrowia. Kiedy cały organizm funkcjonuje w optymalny sposób, mamy więcej energii, siły woli i odporności na infekcje i choroby.
Można to osiągnąć stosując zdrową dietę, odpowiednią ilość ruchu, unikając używek oraz nie nadużywając leków. Dlatego też zdrowa dieta to taka, która pozwala nam osiągnąć odpowiedni stan odżywienia, w której codziennie, każdego dnia, uwzględnia się wiele różnych produktów spożywczych.
OWOCE W DIECIE
Owoce dostarczają nam wody, cukrów, witamin, takich jak witamina C i karoten. Również minerały, takie jak potas i selen i oczywiście, błonnik.
WARZYWA
Są one ważnym źródłem witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Najlepszym sposobem na wykorzystanie wszystkich ich witamin i minerałów jest spożywanie ich na surowo, samodzielnie lub w sałatkach. Inną pyszną opcją jest pieczenie lub grillowanie.
MLEKO
Produkty mleczne, takie jak mleko, mleko fermentowane, świeże jogurty i sery, są ważnym źródłem wysokiej jakości białka, laktozy i witamin (A, D, B2 i B12). Przede wszystkim jednak są one doskonałym źródłem wapnia, minerału niezwykle ważnego dla budowy kości i zębów.
MIĘSO
Mięso jest ważnym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, witaminy B12, żelaza, potasu, fosforu i cynku.
RYBY I SKORUPIAKI
Są one dobrym źródłem wysokiej jakości białka, witaminy D i jodu.
ZNACZENIE AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ DLA METABOLIZMU
Liczne badania naukowe podkreślają korzyści zdrowotne wynikające z regularnej aktywności fizycznej. Aktywny tryb życia wiąże się z mniejszą ilością tkanki tłuszczowej i lepszą kondycją fizyczną.
Ponadto ćwiczenia fizyczne pomagają nam wzmocnić kości, zmniejszyć objawy lęku i depresji oraz uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroby serca, nadciśnienie czy dyslipidemia.