URODA

Olej rycynowy. 7 korzyści dla Twojej skóry i włosów

Pinterest LinkedIn Tumblr

Olej rycynowy przynosi szerokie korzyści zarówno dla urody, jak i zdrowia.

Kto nie chce mieć nieskazitelnej, promiennej skóry i pięknych włosów? Są to dwa najczęstsze problemy związane z urodą, a niepokój, który towarzyszy próbom uzyskania idealnego wyglądu, często sprawia, że sięgamy po produkty naładowane chemią lub niepotrzebne zabiegi. Ale są lepsze sposoby na bycie pięknym, które są zdrowsze i prostsze.

Olej rycynowy jest jednym z nich. To bladożółty płyn pozyskiwany z ziaren rącznika pospolitego, który jest bardzo bogaty w antyoksydanty. Być może nie wiedziałeś o tym, ale olej rycynowy jest naturalnym składnikiem kosmetycznym, który może rozwiązać większość problemów ze skórą i włosami.

Do czego stosuje się olej rycynowy?

Olej rycynowy był starożytnym środkiem na problemy z włosami i skórą. To eliksir dla pięknych włosów i elastycznej skóry. Olej rycynowy zawiera witaminę E, proteiny oraz kwasy Omega 6 i 9, które są kluczowymi składnikami odpowiedzialnymi za zdrową skórę i włosy. Pomaga zmniejszyć wypadanie włosów, zapobiega przedwczesnemu siwieniu włosów, zwalcza problemy związane ze skórą głowy i przyspiesza wzrost włosów.

Dla Twojej skóry, niezależnie od tego czy masz problemy z pigmentacją, trądzikiem czy starzeniem się, olej rycynowy jest rozwiązaniem na wszystko. Oprócz tego, olej rycynowy jest również znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i różnych korzyści leczniczych. Uważa się, że większość zalet oleju rycynowego wynika z jego wysokiego stężenia nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Leczy trądzik

Problem z większością produktów kosmetycznych polega na tym, że zbyt agresywnie odtłuszczają skórę i zaburzają panującą na niej równowagę. Za każdym razem, gdy okradają skórę z naturalnych substancji lipidowych, rekompensuje ona sobie brak wilgoci poprzez produkcję większej ilości sebum, co prowadzi do tłustej, zaognionej skóry, która wyzwala trądzik.

Nie bój się nakładać oleju na skórę. Niezbędne kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rycynowym pomagają przywrócić skórze naturalny poziom nawilżenia. Nałóż delikatnie olej rycynowy na twarz i masuj okrężnymi ruchami. Możesz nawet zostawić go na noc i zmyć rano.

Daje zdrowe, lśniące włosy

Olej rycynowy to najlepszy olej do wzbogacenia skóry głowy. Zawiera kwas rycynolowy i kwasy tłuszczowe omega-6, więc wmasowywany skórę głowy, pobudzi krążenie krwi i przyspieszy wzrost włosów. Olej rycynowy również naturalnie nawilża i odżywia włosy.

olej rycynowy ogrody pięknaZapobiega wypadaniu włosów

Możesz zastosować olej rycynowy raz w tygodniu zmieszany z proszkiem z nasion kozieradki i użyć go jako maski do włosów. Zapobiegnie to wypadaniu włosów, a także wzmocni ich cebulki.

Naturalne lekarstwo na stany zapalne

Olej rycynowy znany jest ze swoich silnych właściwości antybakteryjnych. Kropla olejku rycynowego naniesionego na skórę głowy pozwoli uzyskać skuteczny wynik.

Wygładza zmarszczki

Olej rycynowy może być świetnym naturalnym kosmetykiem na zmarszczki. Wnika w skórę i zwiększa produkcję kolagenu, który zmiękcza i nawilża skórę. Odmładza skórę czyniąc ją bardziej miękką i gładką. Nałóż niewielką ilość oleju rycynowego na problematyczny obszar i pozostaw na noc.

Łagodzi suchą skórę

 Olej rycynowy pomaga ukoić suchą skórę. Jeśli masz problemy ze skórą, szczególnie w okresie zimowym, możesz zastosować olej rycynowy wraz z cukrem – taki peeling zapewni głębokie złuszczenie i zmiękczy skórę.

U osób z bardzo suchą skórą lub suchymi włosami można stosować olej rycynowy raz w tygodniu, ale pamiętajmy, że z żadnym zabiegiem nie należy przesadzać.

Olej rycynowy jest również korzystny dla osób cierpiących na chorobę skóry zwaną atopowym zapaleniem skóry. Jest to choroba, której występowanie jest coraz bardziej powszechne, ze względu na zmiany klimatyczne i zwiększone zanieczyszczenie środowiska. Nakładanie oleju rycynowego na całe ciało może pomóc w utrzymaniu jego odżywienia.

Środek na zaparcia

Olej rycynowy działa również jako środek przeczyszczający. Naukowcy odkryli, że główny kwas tłuszczowy w oleju rycynowym, zwany kwasem rycynolowym, wiąże się z receptorami na komórkach mięśniowych w ścianach jelit. Powoduje to, że mięśnie te kurczą się i wydalają stolec, łagodząc w ten sposób zaparcia.

Olej rycynowy działa skutecznie i szybko, gdy jest przyjmowany w ciągu dnia. Należy przyjmować dawkę 15 ml olejku raz dziennie. Ponieważ ma bardzo silny smak, zaleca się, aby go lekko schłodzić przed spożyciem.

 

Napisz komentarz

eighty five − eighty one =