Nagietek to pospolita roślina o niezwykłej mocy. Posiada potężne właściwości zdrowotne oraz kosmetyczne, których nie sposób przecenić. Przekonaj się sama i skorzystaj z poniższych propozycji.
POTĘŻNY NAGIETEK
Lecznicze właściwości nagietka są ogromne. Stosowany zewnętrznie jest niezwykle pomocny we wszelkich stanach zapalnych skóry, wewnętrznie – działa łagodząco, przeciwskurczowo, detoksykująco, żółciopędnie.
Jest nieodzowny w codziennej higienie intymnej, łagodzi stany zapalne, podrażnienia i upławy, wspomaga leczenie chorób kobiecych.
DZIAŁANIE DLA URODY
Nagietek posiada wysokie właściwości pielęgnujące, przyspiesza ziarninowanie tkanek, dzięki czemu regeneruje skórę i wzmacnia ją, leczy wszelkie stany chorobowe skóry, takie jak trądzik, nadmierny łojotok, przesuszenie skóry, egzema itd. Nagietek silnie odżywia skórę, w rezultacie staje się ona jędrna, gładka, zyskuje piękny, zdrowy koloryt.
JAK SUSZYMY NAGIETEK?
Kwiaty nagietka warto hodować w przydomowym ogródku. Zbieramy go latem, w słoneczny i suchy dzień. Zrywamy płatki wyłącznie w ciemno pomarańczowym kolorze, a następnie umieszczamy w suszarce lub rozkładamy pojedynczą warstwą i suszymy na wolnym powietrzu, w przewiewnym, zacienionym miejscu (nagietek suszony na słońcu straci kolor, a wraz z nim, część swoich cennych właściwości!)
Ciekawostka: nagietek zachowuje się jak barometr, jeśli przed godziną 9 jego płatki są szeroko rozwarte, dzień powinien być suchy i pogodny.
CUDOWNA OLIWKA Z NAGIETKA
Oliwkę możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych kwiatów nagietka, ta pierwsza będzie mieć jednak silniejsze właściwości.
A zatem jak przygotować oliwkę? Jeśli posiadamy świeże płatki nagietka, upychamy je ciasto w czystym, wyparzonym wcześniej słoiku, zalewamy oliwą z oliwek (lub inny naturalny, zimnotłoczony olej roślinny) i odstawiamy w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Po kilku dniach oliwka powinna być już gotowa – przecedzamy ją przez sitko o gęstym splocie lub gazę i zlewamy do szklanej buteleczki z ciemnego szkła.
Zamiast świeżych płatków nagietka możemy również zastosować suche ziele, jednak proces zajmuje wtedy znacznie więcej czasu – oliwkę otrzymamy dopiero po kilku tygodniach.
Oliwkę nagietkową możemy uzyskać również w szybszy sposób – poprzez gotowanie. W tym celu wlewamy do garnka pół szklanki oliwy lub innego oleju roślinnego, podgrzewamy do stanu wrzenia i dodajemy 2 łyżki suszonego nagietka (lub dwie garści świeżych płatków). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przecedzamy i zlewamy do buteleczki. Oliwkę przechowujemy w lodówce.
Oliwka nagietkowa to cenny produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Stosujemy ją w codziennej pielęgnacji, zarówno na skórę, jak i na włosy.
Jak ją stosować? Nakładamy ją bezpośrednio na skórę lub jako dodatek do kremów i balsamów. Możemy ją również stosować doraźnie, w zależności od potrzeb.
Zawsze warto mieć w domu buteleczkę oliwki! Działa zarówno leczniczo, jak i kosmetycznie: silnie łagodzi wszelkie podrażnienia skóry, przyspiesza gojenie się, likwiduje świąd, działa regenerująco. Idealnie sprawdzi się w przypadku skóry suchej i spierzchniętej, wspomaga leczenie trądzika, trudno gojących się ranek, łuszczycy, rozstępów itd.
WODA NAGIETKOWA DO KAŻDEGO TYPU CERY
Silny napar nagietkowy to doskonały kosmetyk do każdego typu cery. Regeneruje, łagodzi i uspokaja cerę suchą, przynosząc przyjemne uczucie głębokiego nawilżenia. Reguluje wydzielanie łoju skórnego, zmniejsza rozszerzone pory, działa odświeżająco i normalizująco na cerę tłustą i trądzikową.
Aby przygotować wodę nagietkową zalewamy łyżkę suszonego nagietka szklanką wrzącej wody, pozostawiamy na 15 minut i odcedzamy.
Wodę nagietkową stosujemy jak tonik – spryskujemy nim obficie skórę twarzy, szyi i dekoltu. Dodatek silnego naparu z nagietka do szamponu doskonale wzmocni nasze włosy, doda im blasku i miękkości.
TONIK NAGIETKOWY DO CERY TŁUSTEJ
Tonik z nagietka to doskonała pielęgnacja cery trądzikowej, tłustej, skłonnej do zaskórników. Regularna aplikacja toniku wspomaga leczenie trądziku, zmniejsza rozszerzone pory skóry, przyspiesza gojenie, likwiduje ropne krosty. Tonik działa silnie antybakteryjnie i przeciwzapalnie, pozostawia skórę rozjaśnioną, czystą, gładką i matową.
- kilkanaście kropli nalewki z nagietka (przepis znajduje się poniżej)
- pół szklanki silnego naparu z nagietka
Do butelki z atomizerem wlewamy napar i dodajemy nalewkę, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce. Tonik stosujemy dwa razy dziennie, rozpylając go na skórze twarzy, szyi i dekoltu.
NALEWKA Z NAGIETKA
Nalewka znajduje zastosowanie przy wszelkiego rodzaju skaleczeniach oraz infekcjach skóry, również w przypadku chorób intymnych, do płukania gardła itd.
Jak przygotować nalewkę z nagietka? Kilka garści świeżych płatków nagietka umieszczamy w czystym słoiku i zalewamy 0,5 l wódki, zamykamy i ostawiamy na dwa tygodni w ciepłe miejsce. Co kilka dni silnie wstrząsamy słoiczkiem. Odcedzamy przez gęste sito lub gazę, przelewamy do szklanej buteleczki z ciemnego szkła. Przechowujemy w suchym miejscu. Stosujemy w rozcieńczonej formie, wyłącznie zewnętrznie.
KREM Z NAGIETKA DO SUCHEJ, SPIERZCHNIĘTEJ SKÓRY
Krem z nagietka doskonale sprawdzi się w codziennej pielęgnacji cery bardzo suchej, podrażnionej, mało jędrnej, boleśnie zaczerwienionej lub spierzchniętej. Zapewnia natychmiastową poprawę kondycji skóry, łagodzi podrażnienia, likwiduje świąd i zaczerwienienia. Doskonale zmiękcza zrogowaciałą skórę na kolanach, łokciach i stopach, leczy popękaną skórę na dłoniach, wygładza naskórek.
Ze względu na zawartość lanoliny, krem nie jest polecany do cery tłustej i skłonnej do zaskórników.
- pół szklanki oliwki nagietkowej
- 3 łyżki lanoliny
- 2 łyżki kremu Nivea (wersja klasyczna)
Oliwkę podgrzewamy, dodajemy lanolinę i mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy krem Nivea i ponownie mieszamy. Przestudzony krem umieszczamy w suchych pojemniczkach i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w suchym miejscu.
ORYGINALNA MAŚĆ NAGIETKOWA WG. RECEPTURY KS. KNEIPPA
Maść nagietkowa, przyrządzona tradycyjnie, zgodnie z recepturą ks. Kneippa – na bazie smalcu wieprzowego, wykazuje się bliskim powinowactwem do pokrywającego skórę płaszcza lipidowego. Zbliżona budowa chemiczna sprawia, że maść doskonale wnika w głąb skóry, działając szybko i skutecznie.
- kostka smalca wieprzowego
- kilka dużych garści świeżych płatków nagietka
Smalec umieszczamy garnku i roztapiamy, dodajemy nagietek, mieszamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia, następnie ponownie podgrzewamy, przecedzamy przez sitko lub gazę i umieszczamy w suchych pojemniczkach. Przechowujemy w lodówce.
Oryginalna maść nagietkowa posiada ogromne właściwości lecznicze, jest przy tym w pełni dla nas bezpieczna, stanowiąc alternatywę dla preparatów o składzie nieobojętnym dla naszego zdrowia. Stosujemy ją między innymi przy egzemie, popękanej skórze, spierzchniętych ustach i zajadach, przy żylakach, w trudno gojących się ranach – odleżynach, odparzeniach u małych dzieci, popękanych brodawkach sutkowych u karmiących mam itd.