Mniszek lekarski – któż z nas go nie zna? Ta pospolita roślina rośnie niemal wszędzie, również tam, gdzie nie jest mile widziana. Większości z nas mniszek kojarzy się raczej z wszędobylską rośliną, zachwaszczającą nasze ogródki, aniżeli z cennym surowcem roślinnym o wyjątkowej mocy.
MNISZEK LEKARSKI – ZWYCZAJNA ROŚLINA O NADZWYCZAJNEJ MOCY
Swoją nazwę mniszek zawdzięcza podobieństwu do…. głowy mnicha: po zdmuchnięciu puchu, pozostaje łysa główka, otoczona zeschniętymi listkami, przypominająca właśnie ogoloną głowę mnicha. Mniszek nazywany bywa również dmuchawcem lub mleczem.
Jest rośliną miododajną, należącą do grupy bylin. Po złamaniu łodygi, wypływa z niej biały sok mleczny. Mniszek kwitnie wiosną, nawet do czerwca, kwiaty są żółte, po przekwitnięciu tworzą charakterystyczny, pełen uroku, biały puch.
CO KRYJE W SOBIE MNISZEK?
Surowcem leczniczym mniszka jest zarówno korzeń, jak i kwiat, często wykorzystuje się również liście mniszka. Skład chemiczny mniszka to m.in.: kwasy organiczne, garbniki, związki trójterpenowe, związki cukrowe i inne. Kwiat mniszka zawiera również karotenoidy, flawonoidy, olejki eteryczne.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE MNISZKA LEKARSKIEGO
Mniszek wywiera szeroki wpływ na ludzki organizm, m.in.:
- Mniszek wywiera bezpośredni wpływ na pracę wątroby, działa żółciopędnie – zwiększa wytwarzanie i przepływ żółci. Stosowany jest jako skuteczny lek na wszelkie schorzenia wątroby, również przy marskości wątroby, w uszkodzeniach wątroby spowodowanych np. nadużywaniem antybiotyków, w chorobach dróż żółciowych, kamicy wątrobowej itd.
- Mniszek bywa pomocny w niedokwasocie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, obniżając poziom cukru we krwi, bywa bardzo pomocny szczególnie w początkowych stadiach cukrzycy.
- Działa moczopędnie, polecany jest w niewydolności nerek, w obrzękach, w chorobach pęcherza moczowego.
- Mniszek polecany jest we wszelkich zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego, takich jak anemia, brak apetytu, wzdęcia, zła przemiana materii, problemy z trawieniem, otyłość.
SOK Z MNISZKA
Sok z całego ziela mniszka to doskonały środek wzmacniający organizm – poprawia przemianę materii, wspiera leczenie anemii, łagodzi zaburzenia trawienia, działa regenerująco itd.
Do otrzymania soku potrzebujemy kilka garści mniszka (cała roślina, wraz z korzeniami) – starannie je płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody, siekamy i wyciskamy sok (najlepiej sprawdzi się wyciskarka do warzyw i owoców, ale w razie potrzeby możemy też zmiksować ziele i potem odcisnąć z niego sok). Kurację przeprowadzamy przez kilka tygodni, przyjmując 3 x dziennie po kilka łyżek soku, najlepiej przed posiłkiem.
Sok z mniszka można również utrwalić alkoholem, co przedłuży jego trwałość i pozwoli nam kontynuować kurację nawet zimą. W tym celu bierzemy ok. 5 szklanek soku, zalewamy 1/4 l spirytusu i odstawiamy na tydzień. Po tym czasie przecedzamy i zlewamy do szczelnie zamykanych butelek. Nalewkę przyjmujemy 2 razy dziennie, przyjmując po 1 łyżce, rozpuszczonej w szklance wody.
SYROP Z MNISZKA
Pyszny, przypominający miód syrop, to wspaniały naturalny produkt wzmacniający organizm, idealny również dla dzieci! Syrop nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do smarowania pieczywa, wypieku piernika, a nawet do sporządzania pysznej, zdrowej lemoniady – możliwości są nieograniczone!
- 200 g świeżych kwiatów mniszka
- 1/2 l wody
- 1/2 kg cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Kilka garści (ok. 200 g) kwiatów mniszka rozkładamy na czystym, białym papierze i pozostawiamy na kilkanaście minut – w tym czasie robaczki powinny szybko się wynieść. Kwiatów nie myjemy! Umieszczamy je w dużym garnku, zalewamy ok. 1/2 l wody, zagotowujemy i odstawiamy na noc, do naciągnięcia.
Rankiem kwiaty przecedzamy, porządnie je ugniatając na sitku. Do naparu dodajemy ok. 1/2 kg cukru i 1-2 łyżki soku z cytryny i zagotowujemy. Gotujemy go w odkrytym garnku, by ułatwić parowanie, tak długo, aż utrzymamy konsystencję dość gęstego syropu. Gotowy syrop umieszczamy w szczelnie zamykanych słoiczkach i przechowujemy w chłodnym, suchym miejscu.
LECZNICZY ODWAR Z MNISZKA
Odwar z mniszka to znakomity środek wzmacniający cały organizm. Usprawnia trawienie, działa detoksykująco, wspomaga odchudzanie, idealny do rekonwalescencji po przebytych infekcjach.
- 1 łyżka korzeni i kwiatów mniszka
- 1 łyżeczka suszonej mięty (opcjonalnie)
Odwar przygotowujemy z korzeni i kwiatów mniszka. 1 łyżkę suszonych lub świeżych, rozdrobnionych ziół mniszka, umieszczamy w garnku, zalewamy 2 szklankami letniej wody i gotujemy 20 minut, następnie odcedzamy. Pijemy 2 – 3 razy dziennie po pół szklanki.
SAŁATKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO
Mniszek lekarski to przepis na zdrowie! Młode liście mniszka lekarskiego, zbierane przed kwitnięciem, te cenne źródło witamin i smaczny dodatek do codziennej diety. Mniszek smakuje podobnie jak sałata, ale posiada charakterystyczną goryczkę. Sałatka z mniszkiem lekarskim to doskonały wiosenny posiłek wzmacniający i regenerujący organizm.