Woda węgierska, nazywana larendogrą, czyli słynna Woda królowej Węgier (larendogra to spolszczona nazwa L’eau de la reine d’Hongrie), to specyfik zachwalany przez niemal kilka wieków i wiele pokoleń kobiet. Na czym polega jej fenomen i czy warto ją stosować?
LARENDOGRA. SEKRETY WODY WĘGIERSKIEJ
Woda węgierska, złotobrązowy, aromatyczny płyn, zawdzięcza swoją nazwę węgierskiej królowej – żyjącej w XIV wieku Elżbiecie Piastównie, siostrze Kazimierza Wielkiego, która z powodzeniem stosowała go zarówno w pielęgnacji urody, jak i w celach leczniczych. W tamtych czasach woda węgierska cieszyła się wręcz nieprawdopodobną sławą, ponoć przy jej pomocy królowa do późnej starości zachowała młodzieńczy wygląd.
Przepis na larendogrę był przekazywany z pokolenia na pokolenie i przetrwał do dziś. Jej podstawowymi składnikami są zioła, w szczególności rozmaryn – to właśnie ziołom woda zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości.
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)
Rozmaryn to roślina nieoceniona w pielęgnacji urody, jego właściwości znane były już w starożytności, a i dziś surowiec ten jest chętnie stosowany w przemyśle kosmetycznym.
Rozmaryn rośnie w krajach śródziemnomorskich, a u nas jest popularną roślinką doniczkową, chętnie stosowaną jako zdrowa i smaczna przyprawa kuchenna. Liście rozmarynu zawierają olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy i inne cenne składniki.
Rozmaryn posiada właściwości regenerujące, doskonale poprawia ukrwienie, napina i ujędrnia skórę. Jest stosowany w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, do pielęgnacji dojrzałej cery, jest również pomocny w w walce z cellulitem i rozstępami.
Rozmaryn doskonale wspiera pielęgnację włosów – stosowany na skórę głowy pobudza włosy do wzrostu, zwalcza nadmierny łojotok i łupież.
Lawenda lekarska (Lavandula officinalis)
Lawenda posiada wąskie liście i liliowoniebieskie, drobne, intensywnie pachnące kwiaty. Lawenda pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego, w Polsce hodowana głównie w doniczkach lub przydomowych ogródkach (wymaga okrywania na zimę).
Lawenda to roślina miododajna, licznie odwiedzana przez pszczoły. Jest źródłem cennego olejku eterycznego, a także antyocjanów, garbników, fitosteroli, flawonoidów itd. Pięknie pachnące kwiaty lawendy skutecznie hamują rozwój drobnoustrojów – wiedziały o tym nasze prababki, które umieszczały w szafach saszetki z suszoną lawendą – dzięki nim odzież nie tylko pięknie pachniała, ale i zachowała czystość i świeżość.
Lawenda działa silnie bakteriobójczo, przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Wyciągi z lawendy stosuje się w świądzie skóry i przy egzemach – lawenda skutecznie uspokaja wszelkie podrażnienia skóry. Kosmetyki z lawendą znajdują zastosowanie w pielęgnacji skóry mało jędrnej i zwiotczałej, a także przy uporczywym cellulicie i rozstępach.
Istnieje wiele przepisów na wodę węgierską – oryginalny przepis wielokrotnie modyfikowano, w zależności od dostępności do ziół. Poniżej prezentujemy kilka najlepszych przepisów na larendogrę.
WODA WĘGIERSKA Z LAWENDĄ
Woda węgierska z lawendą jest doskonała w codziennej pielęgnacji, pomaga w delikatnym, ale i skutecznym oczyszczeniu porów skóry. Woda posiada właściwości regenerujące, nadaje skórze aksamitną gładkość i miękkość, zwęża nadmiernie rozszerzone gruczoły łojowe, rozjaśnia skórę i oczyszcza ją.
Stosowana na całe ciało posiada znakomite właściwości ujędrniające, pobudza ukrwienie skóry i nadaje jej piękny, zdrowy koloryt.
Woda węgierska stosowana w postaci wcierki na skórę głowy pobudza włosy do szybszego wzrostu, wzmacnia je, skutecznie przeciwdziała ich wypadaniu. Włosy stają się silne, zdrowe i błyszczące.
- 100 g suszonego rozmarynu
- 50 g suszonych kwiatów lawendy
- 50 g suszonej mięty (opcjonalnie)
- spirytus
Jeśli mamy dostęp do świeżych ziół, możemy je użyć zamiast suszonych, w proporcji: na jedną część lawendy, bierzemy dwie części rozmarynu – świeże zioła sprawią, że woda węgierska będzie jeszcze bardziej skuteczna.
Zioła umieszczamy w czystym, wyparzonym słoiczku, zalewamy spirytusem tak, aby przykrył zioła, szczelnie zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce, na około dwa tygodnie. Po tym czasie odcedzamy zioła, najlepiej przez papierowy filtr do kawy, rozcieńczamy pół na pół z wodą destylowaną lub przegotowaną i wlewamy do szczelnie zamykanych buteleczek, wykonanych z ciemnego szkła.
Woda węgierska traci swoje właściwości pod wpływem światła, dlatego należy ją przechowywać w ciemnym miejscu i chronić przed bezpośrednim nasłonecznieniem.
WODA WĘGIERSKA Z MIĘTĄ
To nieco zmodyfikowana wersja wody węgierskiej, dodatek innych cennych składników podnosi walory jej pielęgnacyjne.
Woda węgierska z miętą szczególnie sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej, mało elastycznej i dojrzałej, zmniejsza rozszerzony pory skóry, działa wygładzająco, tonizująco, stymuluje ukrwienie skóry i poprawia jej koloryt.
Doskonała w pielęgnacji antycellulitowej – silnie ujędrnia skórę, wygładza wszelkie nierówności, skutecznie likwiduje pomarańczową skórkę.
- 50 g suszonego rozmarynu
- połówka bio cytryny
- połówka bio pomarańczy
- 1 łyżka spirytusu
- 10 g suszonej mięty
- 100 g wody destylowanej
Owoce cieniutko obieramy, starając się zachować jak najwięcej białej skórki, kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w szklanej miseczce. Dodajemy suszone zioła, zalewamy alkoholem i wodą destylowaną. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień przecedzamy płyn przez papierowy filtr do kawy i umieszczamy w ciemnobrązowym, szczelnie zamykanych buteleczkach.
JAK STOSOWAĆ WODĘ WĘGIERSKĄ?
Woda węgierska zawiera wysoką zawartość alkoholu, dlatego zawsze stosujemy ją w rozcieńczeniu, np. dodając do ulubionego hydrolatu i nacierając nią twarz, ciało i włosy.
Larendogra doskonale sprawdzi się do codziennego tonizowania twarzy, jako ujędrniający lotion do ciała, a także jako wcierka do włosów – jej możliwości zastosowania są nieograniczone.